סיור עם יריב בשכונה שעשתה מהפך

May 04 2025Oded B

בשנים האחרונות, אנו עדים לתהליכי התחדשות עירונית משמעותיים בערים רבות בישראל. אחת הדוגמאות המרתקות לתופעה זו היא השכונה שביקרנו בה לאחרונה, במסגרת סיור מיוחד בהובלת יריב גולן, מומחה בתחום ההתחדשות העירונית והפיתוח הקהילתי. הסיור חשף בפנינו את הסיפור המרתק של שכונה שעברה מהפך דרמטי בעשור האחרון.

ההיסטוריה של השכונה

השכונה, שנבנתה בשנות ה-60 של המאה הקודמת, הייתה מאופיינת בבנייה מהירה לצורך קליטת העלייה ההמונית. מבני השיכון הישנים, שנבנו בסטנדרטים נמוכים, סבלו במשך שנים מהזנחה והתיישנות. תשתיות השכונה היו במצב רעוע, המרחבים הציבוריים הוזנחו, והאוכלוסייה סבלה מבעיות חברתיות-כלכליות מורכבות.

בתחילת שנות ה-2000, השכונה נחשבה לאחת המוחלשות באזור, עם מחירי נדל"ן נמוכים, שיעורי פשיעה גבוהים, ותדמית שלילית שהרתיעה משפחות צעירות מלהשתקע בה.

תחילת המהפך

נקודת המפנה הגיעה לפני כעשור, כאשר הרשות המקומית, בשיתוף עם יזמים פרטיים וארגונים חברתיים, יזמה תוכנית התחדשות עירונית כוללת. התוכנית כללה מספר מרכיבים מרכזיים:

  • יישום של פרויקטי פינוי-בינוי נרחבים
  • שיפוץ ותמ"א 38 למבנים קיימים
  • פיתוח המרחב הציבורי וגינות קהילתיות
  • הקמת מרכזים קהילתיים ותרבותיים
  • שיפור מערך התחבורה והנגישות

השינוי הפיזי והתשתיתי

במהלך הסיור עם יריב, יכולנו לראות את התוצאות המרשימות של תהליך ההתחדשות. במקום מבני השיכון המתפוררים ניצבים היום בניינים חדשים ומודרניים. הרחובות רוצפו מחדש, הותקנה תאורה איכותית, ונשתלו עצים וגינות מטופחות. המרחב הציבורי תוכנן מחדש עם דגש על נגישות, בטיחות ואסתטיקה.

מיוחד במינו הוא הפארק המרכזי שהוקם במקום מגרש מוזנח, והפך לריאה ירוקה המשרתת את כל תושבי השכונה. הפארק כולל מתקני משחק חדישים, פינות ישיבה, מסלולי הליכה ורכיבה, ואפילו אזור לאירועים קהילתיים.

המהפך החברתי-קהילתי

אך השינוי המשמעותי ביותר, כפי שהדגיש יריב במהלך הסיור, הוא בהיבט החברתי-קהילתי. התהליך לווה בעבודה קהילתית מעמיקה, שכללה:

שיתוף התושבים הוותיקים בתכנון ובקבלת ההחלטות, הקמת ועדות תושבים פעילות, פיתוח תוכניות חינוכיות ותרבותיות, ויצירת הזדמנויות תעסוקה חדשות. כל אלה יצרו תחושת שייכות וגאווה מקומית, שהיא המפתח להצלחת המהפך.

האתגרים שנותרו

למרות ההצלחה הגדולה, יריב לא התעלם מהאתגרים שעדיין קיימים. ההתחדשות העירונית הביאה עמה עלייה במחירי הדיור, מה שמקשה על חלק מהתושבים הוותיקים להישאר בשכונה. בנוסף, קיימים מתחים בין האוכלוסייה הוותיקה לבין התושבים החדשים שהגיעו לשכונה בעקבות השינוי.

"האתגר האמיתי הוא לשמור על האיזון בין פיתוח והתחדשות לבין שימור הזהות הקהילתית והמגוון החברתי," ציין יריב בסיכום הסיור. "התחדשות עירונית מוצלחת אינה רק עניין של שיפוץ מבנים, אלא בעיקר על בניית קהילה חזקה ומלוכדת."

סיכום

הסיור עם יריב בשכונה שעשתה מהפך היה חוויה מאלפת, המדגימה את הפוטנציאל הטמון בהתחדשות עירונית כאשר היא נעשית בצורה הנכונה. השילוב בין שיפור התשתיות הפיזיות, פיתוח המרחב הציבורי, והשקעה בהיבטים הקהילתיים והחברתיים, יצר מקום חדש שתושביו גאים לחיות בו.

זהו סיפור הצלחה שיכול לשמש השראה לשכונות רבות אחרות בישראל, שנמצאות בתחילת דרכן בתהליכי התחדשות.

Share:

eyalh

הישארו מעודכנים